ttttрезви размишления за пиянски истории,
малки признания за Gолеми страхове,
смешни очерци за тъжни случки
и големи повести за малки хора,


родени през скучните следобедни часове в офиса
от русата душа
на една стеснителна вечерна писателка.

четвъртък, 23 април 2009 г.

В Германия няма феи



В един период от живота си феите имаха нещо общо с Германия. Германия като цяло е една богата страна на изобилието, в която има от всичко по много. В Германия има неща, които дори феите, а камо ли простосмъртните не са си и представяли, че съществуват. Например, пързалка от залата с лекции директно до мензата. Или пък, безплатна камера ако откриеш сметка в банка. Или пък, правиш се, че спиш във влака и пътуваш безплатно с над 200 км/ч. Оригинални невероятно-турбо-хипер-мега яки кецове за....15 евро! Или пък, натискаш едно копче и както си в Германия, изведнъж се озоваваш в Китай! Не, такова май нямаше. Все едно. Идеята е, че в Германия има от всичко- по много.

Представете си при това положение учудването на феите, като откриха те какви елементарни неща липсват в Германия. Ми първо, в Германия няма локви. Ей така, няма. Вали, вали дъжд, и никъв резултат. Не може ей така като една истинска фея да джапаш в локвите и дънките ти отзад да стават на кафяви петна както на истинските феи. Не става! Потрес!

Друго нещо, в Германия няма хляб. Няма. Отиваш в магазина, и търсиш...нормален хляб. Ц. Всъщност то хляб има. Има над 14 вида хляб по рафтовете. Черен, със сусам, с мак, със семки, без семки, чиабата, за печене, багета, ебета, наебета...Ма няма нормален. Ей от тоя, най-нормалния, дето се реже на филийки и е супер, ама суперобикновен. Отново потрес!

Истинският ужас настъпва обаче, ако човек по средата на центъра на обикновен провинциален град в Германия му се допие вода. В Германия, освен че няма локви и хляб, няма и вода. Няма минерална вода Горна баня за 50 стотинки от будка. Будки също няма. Ако значи човек или фея ожаднее по обяд или следобяд в центъра на провинциален немски град, той напразно ще се озърта за будки. БУДКИ НЯМА. Човекът е изправен пред две незавидни опции: Опция 1: влиза т.нар. Bäckerei: усойна пекарна със сухи гореописани хлебчета или геврчета без нищо, и органичен избор от напитки. Да кажем, поне има вода. Има вода, обаче каква е голямата изненада: ГАЗИРАНАААА. Човекът вече е преживял шока, че ще даде 3 лв. за половин литър вода. Kinder surpis-ът е обаче, че няма обикновена минерална вода. Има само газиранааааааа.
Понеже Германия е страната на изобилието и опциите, човекът има още един вариант. (Междувременно човекът е вече доста жаден и изнервен) Опция 2: отива в супермаркет. Влиза, и почва да търси, както вече обяснихме, често срещаната иначе в София минерална вода Горна баня от 50 стотинки от будка. Човекът не се надява на Горна баня. Постенно всяка прозрачна негазирана течност почва да му се струва привлекателна. Какво изживява обаче човекът, като с неразбиране установи, че закупуването на ЕДНО шише вода от супермаркета е ИЗКЛЮЧЕНО. Има само Tetra-Pack. Демек, като в Метро. Земи тия 4 шишета минерална вода. Не може да си купиш просто едно шише минерална вода. НЕ може. Човекът вече е пред припадък с пресъхнало гърло и ще не ще, купува Tetra-Pack и влачи по улиците. Това е положението. Ако щеш.

Да описвам ли сега как няма и клек шопове?

Както и да е. Човек с времето някак си привиква с липсата на локви, будки, вода и хляб. Свиква и с това, че неделя е ден на мъртвите и ако не си напазарува в събота до 8, рискува да стане един от тях. С едно нещо обаче феите не можаха да свикнат толкова години. И то е по- плашещо. В Германия няма феи. Няма. Няма и приказни герои. Феите много трудно приеха липсата на себеподобни. Направо така го изживяха, че в един момент се съмняваха дали и те въобще са феи. Феята дъгло време като не вижда феи, и почва да забравя вълшебствата. В един момент феята почва да си задава въпроса, фея ли съм сега аз или не. Кофти момент.
Феите все пак не искат да повярват че в Германия няма феи. Според мен и там има феи, обаче те са под прикритие. Феи-агенти. Действат тайно и се събират на супертайни места. В Германия има опасност може би да преследват феите и те затова да се крият. Друго обяснение няма. Само да не стане така, че от много криене тамошните феи да почнат и те като мен да се чудят, феи ли са, не са ли.

Пък ако все пак се окаже, че няма феи, пак има изход. Германия е развита страна на изобилието и има от всичко по много. Тогава защо не започнат просто да внасят феи?

Няма коментари:

Публикуване на коментар