ttttрезви размишления за пиянски истории,
малки признания за Gолеми страхове,
смешни очерци за тъжни случки
и големи повести за малки хора,


родени през скучните следобедни часове в офиса
от русата душа
на една стеснителна вечерна писателка.

понеделник, 6 август 2012 г.

Страната на ограничените невъзможности





Напоследък, поради ред природо-икономически и социално-политически причини, е модерно едно такова сляпо чуждопоклонничество, което буди у Феите ужасно презрение. А всъщност, то едва ли се е зародило наскоро, имайки предвид как още Паисий е питал българите защо се гърчеят, а пък после сме си внесли Фердинанд ей така, от нямане какво да правим. Очевидно чуждопоклонничеството си е национално-антропологична черта на българина, която все повече вбесява Феите. Тази черта е склонна да се наблюдава предимно у представители на заблудена група хора, нямащи идея за какво става въпрос. 

Какво е България ли? Какво е носталгията ли? Ами, това е аромат. И това не е просто миризмата на печени чушки от балконите на крайните квартали в късна лятна вечер. Това не е само ароматът на люляка пред прозореца на детската ми стая. Това е киселият вкус на джанката пред блока през април. Това са сочните череши на терасата в Мусагеница. Това е солената ласка на морето в късна юнска утрин. Това е щипещият студ на Лалето в слънчева събота с махмурлук. Това е мълчанието на Лилиите и празните бирени бутилки в зората на лятото.  Това е омайващото зелено на  ментата на Кораба.

Това са онези моменти в живота, в които само мястото има значение. И не искаш да си никъде, никъде другаде освен точно, ама точно....там!

1 коментар:

  1. Далеч си от истината...С течение на годините не изменяш на стила си. На колко си години? Пишеш все едно си малко след тинейджърска възраст? Човек, който е изживял бурна младост и сега се опитва да се адаптира към "сериозния", "истинския" живот, придружен от купища ангажименти и отговорности за възрастни? Нямам предвид безспорната ти литературна дарба, разбира се, а меланхолията, която струи от думите ти по едно отминало детство, по младежки години, които са оставили или все още оставят отпечатъка си... И така докога? До безкрай?...за съжаление човекът е рационално и егоистично животно...не може да съществува без...себе си...Пожелавам ти да бъдеш, където пожелаеш и да откриеш някъде там себе си! Cheers.

    ОтговорИзтриване