ttttрезви размишления за пиянски истории,
малки признания за Gолеми страхове,
смешни очерци за тъжни случки
и големи повести за малки хора,


родени през скучните следобедни часове в офиса
от русата душа
на една стеснителна вечерна писателка.

петък, 17 септември 2010 г.

Децата на София





Да живееш в София е като да живееш в голям и недовършен апартамент. Или ремонтиран, ама донякъде. Оттук оттам. С пробити тавани, стари дограми, балатум и изтъркани тапети, а на места с луксозни нови мебели, нямащи нищо общо с обстановката. Невписващи се въобще в средата. С безвкусно измазани стени, за които никой след това не е полагал грижа. Пълен със странни предмети, донесени от различни хора и поставени на необичайни места. С хлебарки, молци и всякакви други видими и невидими дребни и недребни вредители. Вървейки из апартамента, постоянно се натъкваш и препъваш в нови и нови пречки, които се чудиш как чак сега забелязваш...


Същото е и в София. Същото е с улиците и малките й площадчета. Същото е с градинките, пейките, дворчетата, малките и големите сгради. Лъскавите стъкла на недовършените улици. Скритите магазинчета по разрушените тротоари. Шумните трамваи и прашните булеварди. Тихата глъчка иззад ъгъла, грозните пазари, безкрайната въртележка от хора. Вместо хлебарки скитат кучета и плъхове, видими и невидими..А обитателите й са точно така объркани, цветни, смутени, бързащи, незнаещи, трептящи като самия град. С тъжните музиканти, веселите просяци, скъсаните плакати, пищните билбордове.

София е несравнима. София е есенната въртележка на листата в парка, София е тъжният пролетен залез над панелките, София е горещата лятна вечер в Борисовата, София е сивият зимен пейзаж в долината на Витоша.

София е отгледала Феите и те нямаше да са и на половина толкова готини ако не бяха дете на София. Феите откриват част от София в себе си всяка сутрин докато се състезават с улиците й, и всяка вечер, когато градът ги приютява в скритите си съкровища под невидимите улички. София е възпитала Феите и ги е научила на вълшебства, на смели магии и тайни коктейли. София е запознала Феите с други нейни деца-приказни герои, които са най-якото нещо в София след самата нея. София е несравнима.

София нямаше да е същата без боклуците си и смачканите селяни, които не я разбират. Но тя е добра и ще отгледа и тях, опитвайки се да ги направи свои деца. Дори да не я обичат, тя ще ги приюти, защото и тя, също като Феите, е над нещата. Тя е смела, защото познава тайните си. Тя притежева най-нежната сила на света.

И докато Веселин Маринов не е съчинил химна на София, всичко ще бъде наред.

2 коментара:

  1. Мачете ще почисти, той също е дете на София той обича София той се жертва за София

    ОтговорИзтриване
  2. Да, действай Мачете, действай :)))

    ОтговорИзтриване