ttttрезви размишления за пиянски истории,
малки признания за Gолеми страхове,
смешни очерци за тъжни случки
и големи повести за малки хора,


родени през скучните следобедни часове в офиса
от русата душа
на една стеснителна вечерна писателка.

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Феите и матракЪт

Феите по доста малко неща си приличат с хората, но едно от тях е любовта им. Любовта не към нещо случайно, а към добрия сън. Феите обичат да спят, и докато спят, всичко трябва да е идеално. Друг е въпросът, че Феите са в състояние да заспят по всяко време и на всяко място, от кралското легло в мазен хотел до калната полянка в планината. Следователно, до момента Феите не бяха много претенциозни към собственото си легло. Наскоро обаче решиха, че им трябва най-сетне истинско фейско легло, на което да спят суперважния фейския Schönheitsschlaf*, който никога, ама никога не е бил достатъчен. За да материализират тази мисия, Феите се отправиха по магазините.

Влизат Феите в един магазин, и казват:
- Добър ден, трябва ми легло.
- Добър ден, прекрасно, какво легло искате?
Оглеждат се Феите, посочват едно легло, и казват:
- Ето такова.
- А какъв размер искате?
- Размерът няма значение.- Феите винаги са имали принципи.
- Как да няма? Размерът ВИНАГИ има значение!- Възмущава се продавачката СУПЕРИСКРЕНО.
След кратър размисъл Феите се съгласяват. (Така е, damn it!) Не са толкова прости тия продавачки. На този етап Феите все още не подозират кой ще излезе най-прост накрая. Следва презентация на различните видове размери, 75 на 190, 80, 82, 120, 140, 145, и така нататък. Тъй като размерът е от ГОЛЯМО значение, в което вече вярват и Феите, те си избират голямо легло.
- Така, избрахме размера, а сега да изберем и цвета, предлага продавачката.
Феите са вече леко отегчени, но се налага да изслушат презентацията, съдържаща предложения като венге, дъб, бук, махагон, орех, череша и други неща за ядене, които допълнително объркват Феите и въображението им. Те вече са леко гладни и раздразнени, че вместо да блеят някъде, което е сред любимимите им занимания, са заети с битовизми. В крайна сметка Феите са готови и с цвета.
- Страхотно, всичко е готово, вземам леглото, радват се Феите.
- Да, усмихва се продавачката, желая Ви успех в избора на матрак и подматрачна рамка!
- Моля, какво? –опулват се в недоумение Феите.
- Ние продаваме само леглото, отделно трябва да си купите подматрачна рамка и матрак, в нашия магазин нямаме. Може да Ви препоръчаме много изгодни предложения, които се намират на суперудобно място, на ул. Майната си 345! Работят всеки ден от 5 до 8 сутринта!
Ентусиазмът на Феите още тази нощ да спят на новото си фейско легло се срива на секундата.
- Това работно време е абсурдно, възмущават се Феите.
- Нищо повече не зависи от нас, изгонва ги продавачката.

На следващия ден Феите стават в 6 ч. и отиват до ул. Майната си 345.
- Добро утро, трябва ми матрак и подматрачна рамка.
Крепи ги само идеята, че довечера ще наваксат пропуснатите часове сън в суперякото си ново фейско легло.
- Какъв размер матрак искате?
- 140 на 190, знаят вече добре Феите.
- Съжаляваме, но ние тук нямаме точно този размер. Препоръчваме Ви да отидете в другия ни магазин, който се намира на Далечково шосе 678. За съжаление те работят с нашето работно време и вече са затворили, но може да ги посетите утре по същото време.
- Там ще има ли такъв матрак със сигурност?- питат Феите, готови да фраснат продавача с вълшебната си пръчица.
- О, това не мога да Ви гарантирам, трябва да отидете на място на Далечково шосе 678.

Трети ден, 6 ч. сутринта. Феите, с торбички под очите, блед цвят на кожата и треперещи от кафета ръце, се намират на Далечково шосе 678.
- Имате ли матрак за легло с размер 140 на 190?
- Имаме, разбира се. Какъв матрак искате- еднолицев или двулицев?
Този въпрос леко обърква Феите. След като се запознават с разликата между еднолицев и двулицев матрак, и съобразяват, че щом им трябва еди-каква си рамка им трябва еди-какъв си лицев, вече са почти готови да го вземат.
-Чудесно, нека сега разгледаме заедно каталога на двулицевите матраци, усмихва се ентусиазирано продавачът и вади от бюрото си книга с габаритите на „Световна Енциклопедия от А до Я”, която заема един цял самостоятелен рафт в домашната билиотека на Феите.
- Това всичко са само матраци?!?!- ужасяват се Феите.
- И то само ДВУЛИЦЕВИ, усмихва се самодоволно продавачът.

Следва едночасова лекция за двулицевите матраци. Налага се Феите да изберат между classic, superlux, extra, с пружина или без пружина, с дунапрен с пружина, само с дунапрен, със специална пяна и пружина, с външен калъф жакарден текстил, с кокос, без кокос, с комбиниция от пенолатекс и Memorylatex, както и, суперважно разбира се, 7-зоново латексно ядро и уникален 7-зонов Memorylatex слой за постигане на максимален комфорт. След съсредочени двучасови усилия резултатът е високоанатомичен и комфортен матрак на цена около 100 малки ромчета Атлантик с кола.

Изтощени от неимоверните напъни и с глава, пълна със суперважна информация, Феите напускат магазина с нов матрак, чийто показатели не могат да бъдат изброени на два реда. Супердоволни, Феите се отправят директно към първоначалния магазин, откъдето остава да си купят самото легло. Подматрачната рамка е поръчана и ще бъде изработена до няколко дни на ул. Забутаница 1000. Остава само леглото, радват се Феите. Ако рамката стане до 5 дни, съвсем скоро ще мога да спя на новото Фейско легло, размишляват на глас Феите по пътя към магазина.

- Добър ден, аз си избрах матрак и поръчах подматрачната рамка на ул. Забутаница 1000. Остава само леглото!- похвалват се Феите на същата продавачка, която ги беше светнала за значението на размера./Това промени живота на Феите завинаги./
- Чудесно, значи пускам поръчка за леглото на колегите ни в Заир!- възкликва продавачката.
- Поръчка? В Заир?
- Да, леглата се изработват в Заир. В зависимост от цвета и размера, поръчката продължава между 2 и 5 години.
Феите вече бяха разбрали, че всичко зависи от размера, и донякъде от цвета. Но срокът на изработка до ПЕТ години някак си не беше предвиден.
- Между ДВЕ И ПЕТ години? -Феите все още не разбират.
- Да, като е добре отсега да мислите за транспорт, защото ние не осигуряваме доставки от Заир. Може да свържете с едно младо семейство, което има да взема секция и бюро след около три години. Нашите клиенти често оперират по този начин, защото пътят излиза по-изгодно. Ние се грижим за това да осигурим връзка между купувачите. Все пак Ви препоръчвам да внимавате с младите семейства. Последния път млада двойка трябваше да вземе спалня след 4 години, но докато срокът изтече, те се разведоха. Всички, които разчитаха да пътуват с тях, имаха огромни трудности при логистиката на мебелите.
Желая Ви приятен ден, поръчката Ви е пусната. Ето Ви договора, съдържащ единствена клауза:
„Клиентът няма да право да разваля настоящия договор при никакви обстоятелства.”


*Schönheitsschlaf: сън за красота, нем., бел. ав.

Няма коментари:

Публикуване на коментар