ttttрезви размишления за пиянски истории,
малки признания за Gолеми страхове,
смешни очерци за тъжни случки
и големи повести за малки хора,


родени през скучните следобедни часове в офиса
от русата душа
на една стеснителна вечерна писателка.

четвъртък, 26 март 2009 г.

Спасете феите!


Феите, колкото и умни, красиви и смели да са, също си имат слабости. Основната слабост на феите е, че са много колебливи. Те постоянно се раздвояват. За всичко. Или за почти всичко. Феите често виждат света двоен. Феите често виждат едно и също нещо от две страни. Феите често участват в една ситуация с две роли.

Веднъж две феи се срещнали и започнали да спорят. Едната казала: “Аз съм най-колебливата фея на света.” Другата отвърнала: “Абсурд, АЗ съм най-колебливата фея на света.” “Ти луда ли си, аз нищо не мога да вземам елементарни решения” “Добре”, казала първата.”Да проверим. Ти като отидеш в заведение, колко време ти отнема да си избереш нещо за пиене?” “Ти откачена ли си?”възкликнала другата фея. “Аз никога не си избирам сама. Винаги давам на някой да поръча вместо мен”.
Толкова са зле феите. Има и по-страшно- когато феите виждат повече от две страни. Тогава е вече безнадеждно. Както беше казала една фея веднъж:”В света няма само бяло и черно. Има и зелено...”

Малкото моменти, в които феите не се колебаят, е когато знаят какво искат. Тогава те могат всичко. Това са всъщност моментите, в които феите правят своите вълшебства. Тогава феите са истински феи. Тогава те са не само смели, те са...Феи. Всъщност, когато някой поиска съвет от феите, те винаги знаят отговора. Те никога не се колебаят кое е правилно, когато обикновените хора не могат да решат. Това всъщност е и част от ролята им на феи. Но когато се наложи феите да вземат решение за себе си, те се плашат. Даже стават малко страхливи. Предпазливи.Смаляват се. И почват да виждат двойнствено. Това, или другото? Това или другото? Да отида или да не отида? Да отида или да не отида? И тъй като феите с типичната си двойнственост виждат достатъчно ясно и двата варианта, не могат да решат. И двете опции им се струват правилни. Феите просто искат всичко. Те не могат да избират, защото не могат да се лишават от нещата. Феите не са свикнали да се лишават. Те не обичат жертвите. Те обичат всичко на max и докрай. Те не обичат “или/или”. Те не обичат нещата до половина. Те искат всичко докрай. И затова, за да избегнат избора, често се опитват да получат всичко. Тоест, и двете. Ще взема и това, и това. Ще отида първо там, а после там. Това отнема голяма част от енергията на феите и ги изтощава, но поне не се налага да избират. Една голяма част от живота на феите минава в тези усилия да направят всичко, за да не изпуснат нещо. И така, хвърляйки тези усилия, феите май не забелязват колко много други неща пропускат всъщност. Колко много вълшебства можеха да направят през това време...И колко много хора можеха да бъдат направени щастливи.
В желанието да не изпуснат нещо, феите губят способността си да правят магии...

Затова феите отправят призив към всички обикновени хора. Помогнете на феите! Спасете феите! Не ги поставяйте толкова често пред избор. Не им предоставяйте толкова много опции. Те се объркват, и така правят и вас нещастни. Спасете феите!

“Глупости пълни.”, казала накрая първата фея. Аз пък като реша да действам спонтанно, и всичко се получава. Това или е моето яке, или не е. Купувам го.”

1 коментар:

  1. Mila Fejo,
    razbiram kak se chuvstvash i silno se nadjavam, che njakoi den vse pak shte uspeesh da vzemash reshenija po-lesno, koeto suvsem ne e leko...znam go ot opit;) No vse pak az ne sum smela, krasiva i tolkova umna feja kato teb i moeto kolebanie e ot tezi na obiknovenite hora...vse njakoga vzimam reshenie, nezavisimo dali pravilno ili ne. Edinstvenoto mi kolebanie se pojavjava, kogato sum v kompanijata na edna tochno opredelena neverojatna feja, kojato kato po chudo prilicha dosusht na teb:)
    Reshenijata ne sa nai-vajnite neshta, koito trjabva da zanimavat malkata umna i krasiva glavichka na edna feja. Kakto ti sama spomenavash trjabva da pravish magii i da izpulvash surzata i sivoto ejednevie na obiknovenite hora i ako ima prikazni geroi okolo teb;) Za sujalenie, vupreki vsichko, na tozi svjat reshenijata sa tezi, koito go karat da vurvi napred. No v kraja na kraishtata vuprosut e da ne se kolebae6 pri vzemaneto na malki reshenija, a ne kardinalni, koito biha mogli da promenjat hoda na jivota ti.
    Svetut e kraen, nishto svurzano s choveka ne e bezkraino. Za sujalenie devizut 'Live your life as a dream' e neposilen za izpulnenie, ako neprestanno ima kolebanie. Zatova moje bi, mila Fejo, e po-dobre reshenijata da se vzemat spontanno. Da pretegljash vinagi plusovete i minusite spored men ne e nai-lesnija nachin da se jivee. No az uvajavam i kolebanieto na feite, zashtoto ponjakoga se vzimat i mnogo po-pravilni reshenija otkolkoto biha bili spontannite...hm, mnogo e trudno da se prezeni, koi podhod e pravilen i dali kolebanieto e porok.
    No kogato edno reshenie veche e vzeto ne trjbva da se vrushtash nazad i da mislish 'pravilno li prezenih, dali tova e po-dobre ili onova'...ne sujaljavai za nishto, koeto veche e minalo, gledai napred i ne misli raznite mu variazii, kak biha izglejdali neshtata ako...
    I az kato mojata Feja sum izpraven pred mnogo kolebanija i iskam sushto da buda spasen...

    ОтговорИзтриване